”Eat, pray and Love» – gruppereisen til et Yoga ashram

Det er sikkert mange som har sett filmen med Julia Roberts: "Eat, pray, love". Her får vi et bittelite innblikk i hva et Yoga Ashram kan ligne, men det skal nevnes at dette er en film og ikke helt ekte, men likhetstrekk er det absolutt. Tønsberg Yoga ønsker å gjøre det mulig for flere å oppleve det spesielle ved et opphold på et ekte Yoga Ashram.

”Eat, pray and Love» – gruppereisen til et Yoga ashram

6. august 2013

Ordet «Ashram» betyr et verksted for spirituell vekst, et sted som oppfordrer og legger til rette for at man arbeider med seg selv – et stillhetens verksted. Det kan være en fordel å være «open-minded», det kan også være at du BLIR mer «open-minded» etter en sånn tur;)

Det gir deg anledning til å ta en pause fra din vante, trygge hverdag og arbeide mer intensivt med deg selv òg din egen yoga- og meditasjonspraksis. Et ashram vil vanligvis være plassert i landlige og fredelige omgivelser, nær skog, sjø eller fjell, bort fra stress og mas.
På Sivananda Ashram bor det til enhver tid Swamièr ( mennesker/munker som har viet hele livet kun til å videreformidle Yoga, de styrer også driften av stedet, munker uten fast bopel, men som reiser fra ashram til ashram)

I et Yoga Ashram hjelper alle til med forskjellige arbeidsoppgaver som man får tildelt, det være seg å stryke klær, re opp senger, lage mat, plante blomster, male, snekre osv. Alle hjelper hverandre og det styrker tilhørigheten både til hverandre som mennesker, men også til stedet.   I et samfunn trenger alle hverandre for å fungere optimalt og nettop det får man erfare i dette lille samfunnet. Derigjennom knyttes også ofte tette bånd, på tvers av etniske eller kulturelle forskjeller.

Det første møte med et ashram kan være overveldende. Du trer ut av dine vante og trygge omgivelser og inn i noe som er utenfor din daglige ”komfortsone”. Mange følelser kan komme til overflaten og det er dèt som er meningen. Nettopp gjennom dette kan man jobbe med seg selv. Når du trer ut av din egen ”komfortsone”, skapes grunnlaget for nye endringer.
Yogisk livstil krever en god dose selvdisiplin og på et Ashram blir du utfordret i nettopp dette. Ashram har en fast timeplan, som man må følge når man kommer på besøk, dette for å få mest mulig utbytte av oppholdet, både fysisk og mentalt.

En typisk dag på et Yoga Ashram kan se slik ut:
05.30 Bjella ringer, våkne opp

  • 06.00 Meditasjon i 20-30 min
  • 06.30 Satsang: vi chanter mantra (type sang, veldig vanlig i Yoga), Liten forelesning i valgte temaer, for eksempel: ”How does Mantras effect us” el ”What is Asanas”
  • 08.00 AsanaClass (to deilige timer fysisk yogatrening)

10.00 Breakfast (Deilig, sunn, næringsrik vegetarmat som fjerner gift i kroppen)

  • 10.45 Karma Yoga (alle hjelper til med ett eller annet)
  • 12.30 Forelesning, valgfritt (spennende undervisning i valgte tema som omhandler Yoga)

14.00 Te/frukt-pause/fritid

  • 16.00 AsanaClass: igjen to deilige timer fysisk yogatrening

18.00 Dinner (deilig, sunn, næringsrik vegetarmat som avgifter kroppen, men også deilig yogadessert)

  • 20.00 Satsang: igjen chanting og en liten forelesning om Yoga.
  • 22.00 Lysene slukkes

Første gang man drar på et ashram er det ikke unormalt at man bruker de 2 første dagene på å ”tilpasse” seg livet og rytmen der. Det er mye nytt og rutinene kan virke strenge og rigide, men hvis man kan klare å legge til side sine hverdagslige ”lyster” og ”komfort-vaner”, kommer du fort inn i rytmen og du kan oppleve at ditt fysiske og mentale Jeg vil nyte godt av oppholdet.
Du vil garantert vende hjem fra oppholdet med en utvidet horisont om livet og et mer elskende og åpent hjerte, for alt rundt deg. På Ashramet jobbes det med å åpne alle våre Chakraer (energipunkter), og dèt kjennes! Du merker når du drar derfra hvordan oppholdet har gitt balsam både til kropp, sinn og sjel.

Yoga er ingen religion, men flere av verdens store religioner, blant annet Hinduismen og Buddhismen, har hentet sin inspirasjon fra Yoga filosofien som skalvære flere enn 5000 år gammel, derfor kan man godt føle at det har en religiøs undertone, men yoga er altså ingen religion. Yoga er en livsfilosofi, en måte å leve i harmoni på, både med deg selv; kropp, sinn og sjel òg alt rundt deg. Yoga handler om forskjellige energier, både i vår kropp og i hele universet.
Vi hadde vår første gruppetur første uken i juni. Vi var 6 jenter som reiste. Det var knyttet stor spenning til turen, både glede men også en smule nervøsitet.

De to første dagene brukte vi på å komme inn i rutinene, det var ikke fritt for at hver og en felte en tåre nå og da, kanskje t.o.m følte litt sinne og frustrasjon, dette er også helt vanlig. De første dagene kalles gjerne ”detox”-dagene (detox = fjerne gift i kroppen). Da er da alt ”grumset”, både fysisk og emosjonelt kommer opp til overflaten, renselsen er altså i gang.

Det var også mange spørsmål om hvorfor man gjorde sånn og slik. Noen kunne jeg svare på og noen kunne jeg ikke. Da er det fint å kunne avtale en liten prat med en av de fantastiske og hardtarbeidende Swamiène (munkene), for å få belyst noen av spørsmålene. Det er nemlig mange spørsmål en stiller seg på et slikt opphold, både av praktiske og mer personlig art, og Swamiène hjelper deg mer enn gjerne. Og en prat med de er fantastisk inspirerende og gir deg gjerne flere «aha» følelser, føler at man våkner.

På hjemveien var alle energilagre i kroppen fylt til randen. Pranayama, asana, ren og sammensatt vegatarkost, avspenningen, meditasjonen og chantingen bidrar til å øke kroppens energi. Humøret var på topp, øynene skinte og alle var skjønt enige om at dette var den mest spennende og uvanlige Yoga-tur de hadde vært på.
Et opphold på et Yoga Ashram kan føles som å komme til en helt annen verden òg det er det nok også, men det er det som gjør den så spennende. Du får servert ”Yoga from the roots”,  en usminket og ekte yoga-livstilen. Der ingenting er tatt bort for å tilpasse seg vestlig kultur, bare ren og skjær Yoga, rett fra hjertet.
For at flere skal få et innblikk i dette genuine og fredelige yogafelleskapet, men samtidig fordype seg i sin egen praksis med kyndig veiledning av ekte Yogiser, ønsker Tønsberg Yoga å ta med mindre grupper på Yogareise til forskjellige Sivananda Ashrams rundt i verden.

Du vil garantert komme hjem med minner du aldri glemmer…òg en kropp du ikke ante kunne bli så myk. Det sies; jo mer fleksibel kropp du har, jo mer fleksibel er sinnet ditt. Med det menes at du ikke er så «rigid» og «fastlåst», men mer ydmyk og åpen for alt som livet har å tilby.                         «Flexible body, flexible mind»
Om Shanti Shanti Shanti, Om Peace Peace Peace
Nina

 


« Tilbake til forrige side